Når barnet ikke vil sove

Hva skal jeg gjøre?

Søvn er viktig for alle mennesker. Under søvnen hviler man og henter nødvendig energi til en ny dag. Men søvnen gjør mer enn dette. Drømmene hjelper til med å bearbeide alle de inntrykkene en får gjennom en dag. Man blir trett, utmattet og irritert etter en natt med for lite søvn. Etter en god nattesøvn blir man tilsvarende frisk, uthvilt og full av overskudd. Det er derfor ikke rart at foreldre fokuserer mye på om barnet deres sover natten igjennom. Dette har innflytelse på hele familiens liv og velbefinnende:

Hvor mye skal barnet egentlig sove?

Det er viktig å bemerke at søvnens lengde og mønster er en individuell ting. Hvis barnet ditt i 1 års alderen sover 10 timer i døgnet og ellers er i god form, glad og fornøyd, er dette helt klart innenfor det normale.

Før man fortviler over at barnet sover lite er det nyttig å se på søvnvanene til de andre medlemmene av familien - kanskje kan man se at barnets søvnmønster ligner dette.

Barnet mitt våkner hver andre time - hva gjør jeg?

Hvis barnet er nyfødt skal man ikke gjøre noe. Nyfødte barn har ofte behov for å spise med 2 - 3 timers mellomrom. Normalt forlenges søvnperioden litt etter litt, og etter 5 måneders alder er det ingen grunn til fortsatt å gi barnet mat om natten, selv om mange spedbarn foretrekker amming om natten. Hvis du gjerne vil lære barnet ditt (når det er over 5 måneder) til å sove hele natten, så venn det til at alle aktiviteter om natten er kjedelige:

Dette kan høres strengt ut, men det eneste man gjør er å fortelle barnet at natten er en tid der man sover. Om man ikke går helt og holdent inn for dette vil man ikke lykkes.

Mitt barn gråter - skal jeg la det gråte til det gråter seg trett?

Nei! Et barn som gråter har alltid behov for foreldrene sine.

Det holder at du kommer inn og gir barnet trygghet. Stryk det over hodet eller legg dynen godt rundt det slik at det merker at du er der og dermed kan falle til ro igjen.

Et barn som gråter skal ha visshet om at det ikke er alene i verden. Dette betyr likevel ikke at du skal gi det mat eller underholde det. Du skal også være sikker på at barnet ditt ikke er sykt.

Hvordan får jeg barnet til å sove gjennom hele natten?

Det første du må tenke gjennom er om du/dere er klare til å gjennomføre dette. Hvis du er klar, så bestem deg for at du skal sette i gang, og når du skal begynne.

Er barnet mellom 4 og 6 måneder trenger ikke prosessen å ta mer enn 3 - 4 netter, er barnet over 6 måneder må du regne med å bruke 1 - 2 uker.

Forbered deg

Er man godt forberedt gir man ikke så lett opp. Planlegg godt partnere imellom slik at dere er enige og kan støtte hverandre. Bestem dere for hvordan alt skal gjennomføres og hvordan dere fordeler natten mellom dere. Det kan være lurt å gå til sengs samtidig som barnet slik at dere er uthvilt til nattens strabaser. Avgjør også på forhånd et tidspunkt for å stå opp neste morgen.

Begynn med den minst inngripende handling:

De forskjellige handlingene kan gjentas til natten er over. Men husk: Natten skal være kjedelig for barnet.

Barnet vil sove i min seng - er det bra?

Det er ingen tvil om at barnet føler seg tryggest i foreldrenes seng hvor det er varmt, hyggelig og hvor barnet har selskap. For dem som ammer er også maten lett tilgjengelig. De fleste barn foretrekker åpenbart dette fremfor å skulle sove i sin egen seng i et stille rom hvor man lett føler seg ensom og forlatt.

Om barnet ditt kan sove i sengen din, avhenger helt av deg og din partners innstilling. Noen føler at dette hemmer deres seksualliv, mens andre bare finner andre steder og tidspunkter å boltre seg på.

Når barnet har blitt vant med å sove i mor og fars seng kan det imidlertid være vanskelig å endre på dette. Det er derfor viktig å snakke sammen om alle konsekvensene. Man må spørre seg om hvor lenge det er hyggelig for alle parter, om seksuallivet kan fungere, om det er nok plass (særlig når det neste barnet kommer) osv. En løsning kan i mange situasjoner være å plassere sengen til barnet ved siden av foreldrenes seng, slik at barnet fremdeles befinner seg nær foreldrene.

Sørg for å gjøre det du og din partner har lyst til. Sedvane og konvensjoner er ikke alltid det som er best for den enkelte familie.

Kan alle barn sove gjennom hele natten?

Det finnes barn som ikke sover gjennom hele natten før de er 1 ½ år, uansett hvor mye foreldrene prøver å få dette til. De fleste barn lærer likevel dette forholdsvis tidlig.

Spør gjerne personalet på helsestasjonen om råd.

Sover barnet dårlig fordi det er sykt?

Er du urolig for barnets søvn eller mener at noe er galt, skal du la legen din undersøke barnet. Noen barn er urolige på grunn av urinveisinfeksjon, tannpine, øreverk, kolikk, forkjølelse/hoste eller andre sykdommer. Du skal selvfølgelig være sikker på at barnet ditt er friskt, før du forsøker å forandre dets vaner.

Gode råd

Etter et opplegg av Christel Bech, sykepleier og Vibeke Manniche, barnelege, Ph.D.


Relevante artikler