Sex og sukkersyke

Skrevet av Haakon Aars, lege.


Overskrift:Gir diabetes seksuelle problemer?

En del diabetikere har seksuelle problemer. Det er først og fremst menn med diabetes, og de klager over impotens. Det vil si at de ikke kan få reisning av penis, at reisningen ikke er god nok eller at den faller fort igjen.

Det er også noen som nettopp får konstatert diabetes fordi de klager over impotens. Når sykdommen da er regulert med diett, tabletter eller insulinsprøyter, pleier de seksuelle problemene å forsvinne og reisningen kommer tilbake.

Det må likevel erkjennes at hver fjerde kvinne og opp mot halvparten av mennene med diabetes har problemer med sexlivet. Det gjelder både lysten til samleie og altså evnen til å få reisning, impotens.

En del kvinner med diabetes er plaget av tilbakevendende skjedekatarr, ofte en sopp-type. Det gir kløe, svie og smerter ved forsøk på samleie.

I tillegg har en del kvinner med diabetes tilbøyelighet til blærekatarr.

Overskrift:Kan sexlivet fungere med diabetes?

Hvis du er diabetiker og føler at du har problemer med sexlivet ditt, bør du snakke med legen din. Det er viktig å få avklart om plagene dine skyldes organisk lidelse som et ledd i din diabetes - i nervesystemet eller blodomløpet for eksempel - eller om forklaringen kanskje er av såkalt psykosomatisk karakter.

Det vil si at ytre omstendigheter, eller bare det at du har diabetes, også kan være skyld i at sexlivet ditt ikke fungerer slik du kunne ønske det skulle.

Hvis du har diabetes og har fått konstatert at sykdommen ikke har skadet nervesystemet eller blodomløpet ditt, kan du regne med at sexlivet ditt kan komme til å blomstre igjen.

Du må imidlertid selv gjøre en innsats - og du må få hjelp.


Overskrift:Hva gjør jeg hvis de seksuelle problemene ikke skyldes diabetes?

Du bør kanskje snakke med legen din om det, slik at både din eventuelle partner og du får anledning til å snakke med en sexolog.

Dere må kanskje henvises til samlivsbehandling som kan strekke seg over en vis tid. Behandlingen varer som oftest noen måneder, og dere må regne med å være til stede begge to de fleste gangene. Opplegget krever altså tid og tålmodighet.

Ikke fokuser på de seksuelle problemene som diabetes kan gi deg. Ingen har garanti for at ikke alle funksjonene fungerer godt hele livet. Det gjelder for øvrig uansett om vi har diabetes eller ikke.

Dessuten gjelder den gyldne regel for alle mennesker om at jo mere sex, desto bedre fungerer du på det seksuelle området. Husk det og gjør noe med det.


Overskrift:Ikke gi opp

Det bør ikke bortforklares at du kan være såpass preget av å ha diabetes, at du fysisk ikke er i stand til å ha et normalt sexliv, og at det er noe som plager deg mye. Du må likevel ikke gi opp.

Diabetes alene er altså ingen grunn til at du stopper opp med sexlivet ditt.


Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesiallege


Relevante artikler