Åreknuter

Blodet pumpes rundt i kroppen i et vidt forgrenet blodkar

Som du sikkert vet, pumper hjertet blodet gjennom pulsårene og ut i alle deler av kroppen til organer, hodet, armer og bein. Blodet spres gjennom fine blodkar i hårrørsnettet og samles etterhvert igjen til større og større blodårer - også kalt vener - som slutter kretsløpet ved å til slutt munne inn i hjertet.

Pulsårer er relativt tykke og elastiske og former seg hele tiden etter det skiftende trykket som svinger på grunn av pulsslagene. Venene derimot har ganske tynne vegger og har ingen elastiske fibre. De kan derfor ikke selv trekke seg sammen og føre blodstrømmen videre.

Venenes kretsløp er helt avhengig av de omgivende musklenes funksjon, og av de klaffene som sitter inne i venene og hjelper til med å føre blodet riktig vei.

Hva er åreknuter?

Åreknuter er utvidede, forlengede og slyngede vener. De kan oppstå i alle blodårer, men hyppigst utvikles de i venene på beina. Dette skjer fordi det er her belastningen på venenes vegg er størst. Åreknuter, eller variser, som de også kalles, utvikles med årene hos mange mennesker. I langt de fleste tilfeller gir åreknuter ingen ubehag bortsett fra at de rent kosmetisk kan være sjenerende.

Hvem får åreknuter?

Det er en viss arvelig tilbøyelighet til å utvikle åreknuter. Især kvinner får det. Det starter kanskje under en graviditet, men først mange år senere begynner de å gi symptomer.

Hvordan merkes åreknuter?

I begynnelsen kan du kanskje merke åreknuter som

Hvor kan man søke hjelp?

Hvis det gir plager i hverdagen, samler seg vann i beina, gir vanskeligheter med å klare stående arbeide eller du føler uro i beina om natten så nattesøvnen forstyrres, er det god grunn til å snakke med legen og eventuelt bli behandlet for det.

Hvordan behandler man åreknuter?

I de letteste tilfellene kan en støttende forbinding eller en støttestrømpe minske plagene. Men åreknutene forsvinner ikke av den grunn - denne behandlingen motvirker bare symptomene.

Hvis åreknuter får lov til å utvikle seg ytterligere er det risiko for årebetennelse, eksemutvikling og sår på skinneleggen. For å unngå dette kan man opereres for å forhindre at det går så langt.

Kan man ha åreknuter andre steder enn i beina?

Ja. Åreknuter kan oppstå i spiserøret, i bekkenet, omkring livmoren hos kvinner og ved endetarmen. Hemorroider kan godt betraktes som en slags åreknute.

Åreknuter er altså i seg selv ikke noen egentlig sykdom, selv om de kan gi anledning til daglige plager og bekymringer. Har du åreknuter, er det en god idé å snakke med legen neste gang og finne ut om det er grunn til behandling.

Etter et opplegg av Per Grinsted, lege. Oppdatert i 2015.


Relevante artikler