Nesepolypper

Hva er nesepolypper?

Nesepolypper er små gråbleke, druelignende utvekster i nesehulen. De er væskefylte og noen ganger kan de ha en stilk. Hvis man har nesepolypper har man som regel flere og de er ofte spredt til begge sider. Man snakker om to typer av nesepolypper: Allergiske nesepolypper og smittsomme nesepolypper. Allergiske nesepolypper er, på tross av navnet, ikke alltid allergiske. Det er den vanligste formen for nesepolypper. Nesepolypper ses oftest hos voksne. Nesepolypper er ikke kreft.

Hvorfor får man nesepolypper?

Smittsomme nesepolypper ses spesielt hos personer med kronisk bihulebetennelse eller som nesten konstant er forkjølet. Allergiske nesepolypper ses oftest sammen med astma eller allergi overfor salisylsyre. Kun sjelden ser man arvelige nesepolypper.

Hvordan oppleves nesepolypper?

Det kommer an på hvor store de er. Ofte varierer plagene fra nesepolypper med tiden. Små polypper gir ingen symptomer eller de kan føles som sekret som ikke kommer ut når man snyter seg. Større polypper kan sperre neseborene bakfra og dermed hindre luften i å passere. Av og til kan store polypper virke som en ventil. Da kan man godt puste inn gjennom nesen, men man må puste ut gjennom munnen. Noen mennesker med nesepolypper vil kunne merke en nedsatt luktesans og noen vil ha tendens til nysing. Andre symptomer man kan ha i forbindelse med nesepolypper er hodepine, ansiktssmerter og forkjølelse. Enkelte ganger kan det være en nesepolypp som gjør at man ikke kan bli kvitt en langvarig bihulebetennelse.

Når bør man være spesielt oppmerksom?

Hvis man ikke kan puste gjennom nesa og det ikke er en annen åpenbar grunn som forkjølelse eller allergi.

Hva kan man gjøre for å unngå å få nesepolypper?

Hvordan stiller legen diagnosen?

Som regel vil legen kikke inn i nesa. Til dette bruker hun/han ei spesiell tang til å holde neseborene åpne og ei pannelampe. Legen vil også kikke inn i nesen bakfra gjennom munnen med et lite speil. Nesehulen kan også undersøkes med et kamera med fiberoptikk. Ved hjelp av det du forteller og det legen ser ved undersøkelsen vil hun/han stille diagnosen.

Gode råd

Aktivitetsnivå

Hvis det ikke er nødvendig å operere vekk polyppene, kan man foreta seg alt hva man pleier å gjøre. Hvis man skal opereres for nesepolypper skal man passe på i den første tiden etter operasjonen. Spør legen som skal operere om hva du kan og ikke kan gjøre.

Videre forløp

Hvis nesepolyppene ikke behandles, kan de vokse og føre til at det blir vanskeligere å puste gjennom nesa. I slike tilfelle bør de fjernes. Noen ganger kan nesepolypper også føre til at man ofte blør neseblod, ofte er forkjølet eller de kan medvirke til en kronisk bihulebetennelse.

Selv med den rette behandling kommer nesepolypper ofte igjen. Noen ganger kan det være nødvendig å fjerne de cellene som polyppene utgår fra.

Hvilken behandling kan man få?

Etter et opplegg av Lars Trier Hansen, overlege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler