Uønsket graviditet

Hva er tegnene på en graviditet?

Du kan bli gravid allerede ved det aller første samleie ditt, hvis prevensjonen dere bruker svikter. For eksempel hvis kondomet går i stykker.

Hvis du har den minste mistanke om at du kan ha blitt gravid, skal du straks få undersøkt om det har gått galt. Hvis menstruasjonen din uteblir eller blir svakere og hvis du samtidig får ømme bryster, føler deg trett og er kvalm, så er dette også tegn på at du har blitt gravid.

Hvordan undersøker man om man er gravid?

Du kan få undersøkt en urinprøve. Den kan vise positivt - det vil si at du er gravid - allerede etter at menstruasjonen har uteblitt.

Du kan kjøpe en graviditetsprøve på apoteket og selv undersøke om du er gravid. Du kan også avlevere en urinprøve på apoteket og be dem om å foreta undersøkelsen. Legen din kan også hjelpe deg. Husk at helsepersonale har taushetsplikt, det er opp til deg selv hvem andre som skal få vite om det.

Noen råd

Du må samtidig overveie om du vil ha barnet eller ikke. Dette kan være en meget stor og vanskelig beslutning. Hvis du har en kjæreste, snakker dere selvfølgelig sammen om det. Graviditeten er noe dere er sammen om, og har ansvar for begge to.

Men hvis du er i tvil, vil det være bra om du også kan snakke med noen andre om tankene og følelsene dine. Det kan være en nær venn eller venninne, et familiemedlem du har spesiell tillit til - mor eller far - en sosionom, helsesøster, skolelegen eller din egen lege. Det finnes også flere foreninger som kan hjelpe deg i en tvilssituasjon.

Ved en uventet og uønsket graviditet vil alle tankene og følelsene gjøre det vanskelig for deg å få det nødvendige overblikket. Ikke bare skal du finne ut om du ønsker å gjennomføre graviditeten eller ikke, men du må også se på om dine praktiske, økonomiske og sosiale muligheter er tilstrekkelige hvis du beslutter deg for å gjennomføre svangerskapet.

Selv om abortloven inneholder bestemmelser om at en hver kvinne som ønsker å gjennomføre svangerskapet, skal ha den nødvendige praktiske og økonomiske støtten til dette, er midlene fortsatt begrenset.

Du har mye å tenke på. Vær sikker i din sak før du treffer din beslutning.

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist


Relevante artikler