Lus i familien - hva gjør jeg?

Hva gjør man?

Lus, også kalt hodelus, er vanlig å få. Insektet overføres fra en person til en annen ved tett kontakt eller ved at man deler på luer og kammer.

Det er viktig å slå fast at lus ikke skyldes dårlig hygiene. Man kan godt få lus selv om man vasker håret og bader hver dag. Tidligere var det forbundet med skam å få lus fordi det ble betraktet som et tegn på dårlig hygiene eller fattigdom. I dag har man heldigvis kvittet seg med denne oppfattelsen.

Hvis du får beskjed om at der er lus i barnehagen, på skolen eller hos venner av dine barn er det altså ingen grunn til panikk. Gode midler som effektivt fjerner lusene fås på apoteket.

Hva er lus?

En lus er et lite, grålig dyr som liker seg godt i hårene på kroppen, og da særlig i det tette håret man har på hodet. Lusen lever av blod fra verten. Blodet får den ved å bite seg gjennom huden, og det er disse bittene som klør og irriterer.

Det er vanskelig å se lusene. De er grå og beveger seg raskt. Man kan imidlertid relativt lett få øye på eggene lusene legger. Eggene er hvite, og fordi de er klebrige sitter de fast på hårstråene cirka en halv centimeter fra hodebunnen. I løpet av syv dager klekkes eggene.

Hva er symptomene på lus?

Det første symptomet er nesten alltid kløe. Kløen er vedvarende, så hvis barnet ditt stadig klør seg i håret bør man se om man kan se noen egg på barnets hårstrå. Personer som har lus kan også være urolige ettersom bittene irriterer og skaper rastløshet.

Ser man nøye etter kan man også se bitemerker i hodebunnen.

Hvordan behandler man lus?

Etter et opplegg av John Teilman Larsen, spesialist.


Relevante artikler