Oppkast hos barn

Hva kan jeg gjøre?

De fleste gangene barn kaster opp skyldes det en mageinfeksjon. Mageinfeksjoner forårsakes oftest av virus. Infeksjonen varer bare en kort tid. Oppkast er ubehagelig, men sjelden farlig.

Den største fare ved oppkast er dehydrering (væskemangel). Det vil si at personen mister mer væske enn det inntas, og dermed tørker kroppen ut. En slik uttørking er livsfarlig hvis den ikke behandles.

Den viktigste behandlingen ved oppkast er derfor å sørge for at den syke får nok væske. Det kan være at barnet ikke kan holde noe væske nede til å begynne med. La da barnets mage hvile et par timer, og start etterhvert med små porsjoner vann.

Det gjør ikke noe at barnet ikke spiser på en stund, men væske skal det alltid ha.

Hvordan hjelper du barnet ditt når det kaster opp?

Det er nok kun i de færreste tilfellene at man oppdager at et lite barn skal kaste opp før det allerede har skjedd, men hvis du oppdager det, så er det godt å holde barnet opp. Du kan for eksempel holde barnet inn over et fat, en vask eller lignende. Hvis barnet er større og rekker og si i fra kan du hjelpe det ved å støtte det inn over en bøtte, en vask eller et toalett.

Når barnet har kastet opp så få det til å skylle munnen grundig. Oppkastet har en sterk, sur smak. Det både smaker vondt og er etsende for tennene. Mindre barn som ikke kan skylle munnen kan få en liten munnfull vann som svelges.

Barnet blir oftest kaldt, svett og slapt etter å ha kastet opp. Tørk barnets ansikt med en fuktig klut og la det hvile. Mange barn vil sove etter å ha kastet opp og det kan de få lov til. Du skal bare se til barnet ofte, og være klar til å hjelpe hvis det skal kaste opp igjen.

Hvorfor skal ikke barnet drikke mye væske med det samme?

Etter å ha kastet opp kan det være hensiktsmessig å la barnets mage hvile seg litt før det begynner å drikke. Hvis barnet begynner å drikke rett etter å ha kastet opp, mens magen fremdeles er veldig følsom på grunn av viruset, kan væsken provosere frem mer oppkast. Hvis du venter ca. to timer med å gi barnet væske er det større sjanse for at barnet beholder væsken i magen. Dette kan være vanskelig å forstå for et lite barn som er veldig tørst, men gi det bare en liten munnfull vann, eventuelt med en teskje.

Når barnet kan begynne å drikke igjen, er det viktig å begynne forsiktig:

Hvordan kan du se om barnet ditt mangler væske?

En godt tegn er å følge med på om barnet tisser. Hvis du har et spedbarn kan du telle hvor mange bleier det har tisset i. Hvis barnet gråter og det ikke kommer tårer, er det også et tegn på for lite væske. Du kan også følge med på hvordan barnet ser ut inne i munnen. Et barn som får nok væske har fuktige, lyserøde slimhinner i munnen, tungen er våt og det er spytt i munnen.

Skrevet av Odd Helge Gilja, lege, Dr. med. etter et opplegg av Per Bech, lege.


Relevante artikler