Anoreksi (Nervøs spisevegring)

Illustrasjon, hender

Hva er nervøs spisevegring (anorexia nervosa)?

Nervøs spisevegring er en spiseforstyrrelse som særlig rammer jenter i alderen 12 - 20 år. Gutter kan imidlertid også få sykdommen.

Sykdommen er karakterisert ved:

Hvorfor får noen nervøs spisevegring?

Man kjenner ikke den nøyaktige årsaken. En av faktorene av betydning er kulturelle forhold, idet sykdommen fortrinnsvis opptrer i den vestlige del av verden. Det moderne slanke (kvinnelige) skjønnhetsideal, puberteten, dødsfall i nærmeste familie eller tapet av en god venn/venninne er andre faktorer som kan spille inn.

Det er ekstra stor risiko for at modeller, ballettdansere og elite-idrettsutøvere utvikler nervøs spisevegring ettersom det ofte forventes at de er svært slanke.

Hvordan oppleves nervøs spisevegring?

Man tenker hele tiden på mat og kalorier. Man planlegger hele tiden hvor lite man skal spise og hvor mye man skal mosjonere. Man bestemmer seg for å slanke seg til en bestemt vekt og går derfor på slankekur. Slankekuren tar overhånd, og man klarer ikke å stoppe igjen.

Hva er tegnene på nervøs spisevegring?

Gode råd

Hvordan er prognosen

Jo før man kommer i behandling desto bedre sjanser har man for å bli frisk. Derfor gjelder det å få til et godt samarbeid mellom den spisevegrende og behandleren. Den gjennomsnittlige sykdomsvarigheten er tre år, men man kan godt bli frisk etter enda flere års sykdom.

Forverring

Hvordan kan man behandle nervøs spisevegring?

Da sykdommen både har legemlige og psykiske symptomer, må behandlingen rettes mot begge sider. Det er derfor viktig at det er en lege eller psykolog med i behandlingen. Det kan være en god idé å ta kontakt med kostholdsekspert og fysioterapeut.

Hvilken medisin kan gis?

Det anvendes som regel ikke medisin. Såfremt det er snakk om en uttalt (alvorlig) depresjon kan antidepressiv medisin anvendes.

Medisinsk behandling kan også forsøkes mot alvorlige tvangssymptomer.

Etter et opplegg av René Klinkby Støvring, lege og Kirsten Hørder, overlege. Oppdatert i 2015.


Relevante artikler