Fakta om bleieutslett
Hva er bleieutslett?
Bleieutslett er en samlebetegnelse for en rekke tilstander som gir rødme, irritasjon og eksemdannelse i bleieområdet hos spedbarn.
Hvordan får barn bleieutslett?
De fleste barn vil i løpet av bleieperioden få bleieutslett i en eller annen grad. Huden i bleieområdet er i forveien varmere og fuktigere enn andre steder på kroppen. Når man så i tillegg pakker babyen inn i varme og tettsittende bleier, som også bringer avføring og urin i tett kontakt med huden, vil det oppstå problemer på et eller annet tidspunkt.
Jo lenger babyen har en våt bleie på kroppen, desto større er risikoen for bleieutslett. Problemet er størst hvis babyen har diaré.
Andre hudlidelser som seboré, barneeksem og flassende eksem, kan forveksles med bleieutslett og dessuten forverre tilstanden.
Enkelte kremer og puddere kan også irritere babyens hud og gi bleieutslett.
Hva er tegnene på bleieutslett?
- Huden under bleien blir rød og irritert, og det kan gå hull på huden
- Babyen er irritabel og sover kanskje også dårlig om natten
- I verre tilfeller utvikles det pussfylte blemmer i huden
Hvem er spesielt utsatt?
- Barn som det ikke skiftes på ofte nok, og som ikke vaskes og tørkes omhyggelig ved hvert bleieskift
- Barn med diaré
- Barn med flassende eksem, tørr hud eller barneeksem
Gode råd
- Skift babyens bleier regelmessig
- Skift bleie umiddelbart etter at det har vært avføring
- Vask babyen forsiktig med bomull eller fuktet med vann, begynn foran og gå bakover og tørk barnet med et bløtt håndkle uten å gni
- Huden kan vaskes med en mild såpe, gjerne med høyt oljeinnhold, og skylles grundig. Etter vask kan babyen, i den grad det lar seg gjøre, være en stund uten bleie slik at stumpen får lufttørke
- Avføring som sitter fast kan tas av med alminnelig matolje på en oppvridd bomullsdott
- Bleieområdet smøres med et tykt lag sinksalve
- Hvis ikke bleieutslettet blir vesentlig bedre i løpet av noen dager, eller hvis babyen er meget irritabel og eventuelt har flassende hud og blærer på huden, kan du kontakte legen
Hvordan stiller legen diagnosen bleieutslett?
Ved å se på barnets hud. Hvis bleieutslettet ser ut til å være infisert med gjærsopp eller bakterier, vil legen evt. ta en avskrapning av området.
Tegn på mulig forverring
Det kan gå hull på huden. Huden faller av i flak og babyen kan utvikle sår og pussfylte blemmer. Bleieutslettet kan spre seg utenfor bleieområdet.
Hvordan er prognosen?
Ved å følge de ovenstående rådene, vil man i stor grad kunne unngå at det utvikles bleieutslett. Hvis skaden allerede har skjedd, vil de samme rådene som regel kunne roe ned tilstanden i løpet av et par dager.Hvis dette ikke skjer, skal du oppsøke lege.
Hvordan behandles bleieutslett?
Vanskeligere tilfeller av bleieutslett kan behandles med krem som har et lavt innhold av binyrebarkhormon (kortikoidsteroider) eller med et tjæreholdig preparat. En eventuell tilstøtende sopp- eller bakterieinfeksjon skal også behandles.
Etter et opplegg av Flemming Andersen, lege og Ulla Søderberg, spesialist. Oppdatert i 2015.