Kreft i eggstokkene
Hva er kreft i eggstokkene?
- De fleste svulster på eggstokkene er godartede og forblir godartede. Noen svulster kan imidlertid utvikle seg til kreft. Ondartede svulster i eggstokkene kan komme så å si av seg selv, ofte uten at du merker det.
- Kreft i eggstokkene kan behandles med operasjon.
- Kvinnen har to eggstokker. De ligger på hver sin side av livmoren i tett kontakt med egglederne. De er løst forbundet til egglederne og er bevegelige i forhold til omgivelsene. De er glatte, avrundede og måler kun et par centimeter i diameter.
- Under normale omstendigheter kan en kvinne ikke kjenne eggstokkene. Hvis legen trykker på dem ved en underlivsundersøkelse, vil det imidlertid kjennes omtrent ut som hvis man trykker en mann på testiklene. Kreft i eggstokkene forekommer like hyppig som kreft i livmorhalsen og kreft i livmoren. Hvert år får rundt 400 norske kvinner kreft i eggstokkene.
Hvordan oppleves sykdommen?
- Det hender dessverre alt for ofte at kreft i eggstokkene oppdages sent. Enten tilfeldig ved en underlivsundersøkelse, eller fordi svulsten har vokst seg så stor at du kan føle den trykke på blære eller tarm. Kreft i eggstokkene viser seg i de fleste tilfeller blant kvinner etter overgangsalderen. Det opptrer sjeldent hos kvinner under 40. Likevel anbefales det at alle svulster på eggstokkene, som er konstatert ved en underlivsundersøkelse og som er over en viss størrelse, fjernes. Eventuelt kan det stilles en sikker diagnose som avkrefter mistanken etter prøvetaking fra svulsten.
Hvordan stiller legen diagnosen kreft i eggstokkene?
- Du kan kun få stilt diagnosen med sikkerhet ved en operasjon, eller ved prøvetaking, biopsi, i forbindelse med en spesiell undersøkelse som kalles laparoskopi.
- Det er imidlertid ikke størrelsen av svulsten alene som er avgjørende. Vannsvulster kan være meget store og likevel helt godartede.
- Selv om de fleste svulster på eggstokkene er godartede, skal de likevel undersøkes nærmere hvis legen mener det er nødvendig.
Hvordan behandles kreft i eggstokkene?
- Mange opereres heldigvis i tide, behandles med kjemoterapi etter operasjonen og ender med å bli helbredet. Likevel er dette en kreftform som er vanskelig å konstatere, før det kan være for sent.
- Så vidt man vet, kan man ikke gjøre noe for å unngå kreft i eggstokkene. Bruk av p-piller og hormonbehandling med kvinnelig kjønnshormon i og etter overgangsalderen nedsetter imidlertid risikoen for kreft i eggstokkene til det halve.
Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist og Per Grinsted, lege.