Strupekreft

Hva er strupekreft?

Hvordan oppleves sykdommen?

Det første symptomet er vanligvis at man er hes. Hvis du har vært hes i mer enn 4 uker, bør du alltid la deg undersøke hos legen din, eller hos en spesialist i øre-nese-halssykdommer.

I tillegg til å være hes, kan du samtidig ha en fornemmelse av en slags tørr klump langt nede i halsen. Det kan også forekomme tørrhoste og problemer med å svelge. Smerter er sjeldne ved strupekreft.

Heldigvis er strupekreft med 300 tilfeller hvert år en ganske sjelden sykdom. Det er likevel viktig så tidlig som mulig å finne ut hvilke tilfeller av halsplager og hoste som skyldes kreft, fordi en hurtig behandling som regel kan gjøre pasienten helt frisk.

Hvordan stiller legen diagnosen strupekreft?

Når du kommer til undersøkelsen vil legen kikke på stemmebåndene med et spesielt instrument og eventuelt ta prøver til en nærmere undersøkelse.

Hvordan behandles strupekreft?

Strupekreft behandles med røntgenstråler. I de fleste tilfeller vil denne behandlingen være tilstrekkelig. Behandlingen kan påvirke stemmen, men som regel blir talen normal igjen etterpå.

Strupekreft

I mer fremskredne tilfeller vil det være nødvendig å fjerne en større eller mindre del av strupehodet. Etter operasjonen kan man ikke lenger puste gjennom munn og nese på vanlig måte. Luften vil istedenfor gå inn og ut gjennom et hull foran på halsen.

Hvordan er prognosen?

Etter en operasjon hvor deler av strupehodet er fjernet, kan du ikke lenger snakke normalt. Ved hjelp av en talepedagog (logoped) kan du imidlertid lære deg å snakke på en annen måte. Fordi stemmebåndene er borte, blir stemmen en annen enn tidligere. Teknikken bak den nye måten å snakke på, er å bruke luft fra spiserøret eller svelget på en spesiell måte.

Det kan selvfølgelig være et handikap å miste den normale stemmen sin ved en operasjon. Derfor er det viktig at man viser forståelse og tålmodighet når man skal snakke med hverandre.

Etter et opplegg av Per Grinsted, lege.


Relevante artikler