Halsbetennelse hos barn

Hva er halsbetennelse?

Det er vanlig å dele halsbetennelser inn i infeksjoner i mandlene (tonsillitt) eller infeksjon i svelgslimhinnen (faryngitt). Ofte vil barn med halsbetennelse ha en kombinasjon av disse tilstandene.

Hva er tonsilitt?

Akutt tonsillitt (betente mandler) er en betennelse i tonsillene (mandlene), vanligvis forårsaket av en spesifikk bakterietype kalt streptokokk gruppe A. I det første leveåret får barn sjelden tonsilitt. Infeksjonen er hyppigst hos barn i barnehage- og skolealderen. Sykdommen overføres gjennom dråpesmitte og opptrer hyppigst i vinterhalvåret.

Hva er årsaken til halsbetennelse?

De fleste infeksjonene i hals hos barn skyldes virusinfeksjoner (mer enn 80 prosent), og de fleste tilfellene av tonsillitt skyldes streptokokker. Halsbetennelse kan også forekomme som ledd i annen infeksjonssykdom i kroppen, og spesielt ved andre øvre luftveisinfeksjoner som ørebetennelse og ved kyssesyke.

I de fleste tilfeller utløses tonsillitt av gruppe A streptokokkbakterier.

Hva er symptomene på halsbetennelse?

Hva kan jeg gjøre selv?

Når skal jeg kontakte lege?

Hvordan stiller legen diagnosen?

Hvordan behandles halsinfeksjoner?

Det er en rekke faktorer som er med på å bestemme om operasjon skal anbefales:

Barnets alder: De fleste spesialistene ser helst at barnet bør være fylt tre år, men meningene om dette er delte.

Infeksjonenes hyppighet: Ofte vil tre til fire episoder med antibiotikakrevende halsbetennelser med høy feber være viktige faktorer for avgjørelsen om operasjon.

Barnets situasjon: Problemer med store mandler som gir pusteproblemer og snorking om natten, ser ut til å henge sammen med konsentrasjonsproblemer og utilpasshet på dagtid. Dette kan påvirke barnets generelle utvikling og skoleprestasjoner. Mye skolefravær på grunn av gjentatte infeksjoner vil også bety mye i avgjørelsen om operasjon skal anbefales.

Skrevet av Ansgar Berg, dr.med. pediatri. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler