Syke barn og barnehage

Blir barn syke av å gå i barnehage?
Dessverre er det slik at barn oftere blir mer syke når de går i barnehage enn når de er hjemme. Utenlandske undersøkelser viser at barnehagebarn underto år dobbelt så ofte får smittsomme sykdommeri forhold tilbarn som ikke går i barnehage. Det ser også ut til at risikoen for å bli syk øker med antallet barn i gruppen.
Smittespredningen i barnehager skjer hovedsakelig gjennom kontaktsmitte, og i mindre grad dråpesmitte slik en tidligere har antatt. Spredningen av smittsomme sykdommer kan derfor til en viss grad forebygges gjennom gode rutiner for håndvask blant barn og ansatte. Spesielt gjelder dette etter toalettbesøk, bleieskift og ved håndtering av mat. Regelmessig rengjøring av fellesleker er også viktig.
Smittefaren ved mange virusinfeksjoner er størst de siste dagene av inkubasjonstiden, dvs. før sykdommen har brutt skikkelig ut. Når for eksempel et barn får vannkopper, er allerede de fleste i barnehagen smittet.
Når skal barn holdes hjemme fra barnehagen?
Det er flere forhold som bør vurderes dersom et sykt barn blir sendt i barnehagen.
- Hensynet til det syke barnet
I utgangspunktet er det alltid allmenntilstanden til barnet som avgjør om barnet kan gå i barnehagen eller være hjemme. Hvis smittefaren er liten eller ubetydelig kan foreldrene ogbarnehagepersonalet bli enige om hva som er til det beste for barnet.
- Hensynet til de friske barna
Det må alltid vurderes om barnet skal bli hjemme fra barnehagen for å unngå smittespredning til de andre barna. Som nevnt over, vil smitten ved de fleste virusinfeksjoner (som utgjør flertallet av febersykdommer og forkjølelser hos barn)allerede være skjedd når barnet blir sykt. Av hensyn til smitterisiko er det derfor sjelden grunn til å holde det syke barnet hjemme.
- Hensynet tilpersonalet i barnehagen
Halvsyke barn trenger ofte tettere oppfølging. Det må derfor vurderes om det er tilstrekkelig personale i barnehagen til å gi barnet den ekstra omsorgen det trenger uten at det går utover de andre barna. Dersom barnet trenger medisin i barnehagen, må barnehagepersonalet få skriftlig beskjed om tidspunkt for medisinering og hvor mye som skal gis til barnet. Barnehagepersonell kan ikke pålegges å gi medisin til barna.
Sykdommer og barnehage – en kort oversikt
- Forkjølelse
Allmenntilstanden avgjør om barnet kan gå i barnehage. Ingen spesielle forhåndsregler.
- Vannkopper
Allmenntilstanden avgjør om barnet kan gå i barnehage. Smittefaren opphører når utslettet begynner å tørke inn, men de fleste er smittet allerede. Se over.
- Influensa
Allmenntilstanden avgjør om barnet kan gå i barnehage. Ingen spesielle forhåndsregler.
- Kusma,
røde hunder og meslinger
Disse tre ”klassiske barnesykdommene” er nå svært sjeldne. (Sikker diagnose kan bare stilles etter blodprøve). Allmenntilstanden til barnet er avgjørende. Røde hunder kan være farlig for personale i tidlig graviditet, men de aller fleste vil være vaksinert. Smittefare ca en uke etter at utslettet har brutt ut.
- Øyekatarr
Vanligste årsak er et virus, dette er svært smittsomt og er i praksis ”umulig å unngå” hvis det først har brutt ut i barnehagen. Noen barn får feber og forkjølelsessymptomer i tillegg.En del barn vil få øyedråper eller salve på grunn av tilleggsinfeksjon med bakterier. Ved svært mye puss i øynene bør barnet være hjemme, ellers avgjør igjen allmenntilstanden til barnet.
- Omgangssyke
Barn med diare, oppkast og evt feber bør ha minst en symptomfri dag før de
går i barnehagen. Det kan ta lenger tid med enkelte bakterielle tarm- sykdommer som skyldes salmonella eller shigella. Dette er vanligvis etter reiser i utlandet.
- Brennkopper
Barnet kan gå i barnehagen dagen etter at behandling med antibiotika er igangsatt.
Skrevet av: Ansgar Berg, dr.med. pediatri og Terje G. Alsaker