Lymfeknutekreft / Hodgkins sykdom

Hva er lymfeknutekreft?

Lymfeknutekreft er resultatet av celleforandringer i lymfeknutene. Sykdommen kan opptre når som helst i livet - også hos barn. Den oppstår imidlertid hyppigst i 20 til 40 års alderen. Årsaken er ukjent, men ting tyder på at en virusinfeksjon spiller en rolle.

Sykdommen har også navnet Hodgkins sykdom, oppkalt etter en engelsk lege som beskrev sykdommen i 1832. Den har imidlertid vært kjent enda lengre, og er beskrevet i italienske legebøker allerede på 1600-tallet.

Hvordan oppleves sykdommen?

I nesten alle tilfeller kommer sykdommen snikende med utvikling av hovne lymfeknuter på halsen. I begynnelsen er de små og runde. De gir ingen plager, men etterhvert blir de større og ømme når man rører på dem.

Lymfeknutene kan også sitte skjult - nemlig i lungene og i bukhulen. I så fall kan sykdommen vise seg ved tørr hoste eller ved smerter i magen eller korsryggen.

Andre symptomer følger med eller oppstår etterhvert. Blant annet trøtthet, vekttap, kløe i huden og kvalme. Dessuten kan det plutselig oppstå feber eller feberanfall med ukers mellomrom. Temperatursvingningene er ledsaget av frysninger og svetteanfall, apesielt om natten.

Gode råd

Hvis du har oppdaget en knute på halsen eller i armhulen, skal du snakke med legen din om det. Du vil eventuelt bli henvist for å få fjernet den, så den kan sendes til nærmere undersøkelse.

Hvordan behandles lymfeknutekreft?

Hvordan er prognosen?

Selv om det er snakk om en alvorlig sykdom, er det altså gode sjanser for helbredelse, spesielt hvis man får konstatert sykdommen tidlig i forløpet.

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist, og Per Grinsted,lege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler