Epidural som smertelindring ved fødsel

Av Elin Bjørnestad, anestesilege. Skrevet i 2000.

Hva er epidural smertelindring?

Epidural smertelindring betyr at lokalbedøvelse settes i et område utenfor (epi-) ryggmargen. Ryggmargen omsluttes av en hinne (dura), derav navnet epi-dural.
Rismertene
oppstår når livmorens muskulatur trekker seg sammen. Ved åblokkere de nerverøttene som går til livmoren, vil rismertene oppleves mindre intense. Det er likevel viktig at man kjenner sammentrekningene og ikke tar bort all følelse av at man har rier. Metoden skal derfor være smertelindrende.


Hvem kan få epidural?

For å kunne tilby epidural smertelindring, er det nødvendig med god beredskap av anestesipersonalet (narkoseleger og sykepleiere). I prinsippet er det sjelden man sier nei til et ønske om epidural smertelinding. Unntaket er kvinner med infeksjoner, blødningsforstyrrelser og nevrologiske sykdommer.

Noen ganger anbefales epidural av medisinske grunner ved for eksempel tvillingfødsel, seteleie og svangerskapsforgiftning.

Hvordan settes en epidural?

Epiduralen settes alltid av anestesilegen. Huden bedøves, og deretter settes en nål inn i epiduralrommet. Gjennom nålen tres det inn en tynn slange (kateter) som blir liggende igjen i epiduralrommet etter et nålen er fjernet. Det gjør ikke vondt å ha slangen der, og man kan bevege seg fritt. Gjennom slangen kan det fylles på bedøvelsesmiddel etter behov, som regel via en pumpe. Anestesipersonalet vil være tilstede inntil epiduralen fungerer som den skal.

Når skal epiduralen settes?

Det er ønskelig at fødselen er kommet godt i gang og at mormunnen har åpnet seg 3-4 cm. I visse tilfeller kan epiduralen legges både tidligere og senere i fødselen.

Hvilke bedøvelsesmidler brukes?

Man bruker oftest en blanding av et bedøvelsesmiddel (Markain eller Naropin) og et morfinlignende stoff (Leptanal eller Sufenta). Denne blandingen gir god smertelindring, men hemmer benmuskulaturen lite. Den fødende kan derfor være oppegående og aktiv under fødselen. Dette kalles gjerne "rusle rundt"- eller "sufenta"- epidural.

Noen ganger bruker man bare lokalbedøvelsesmiddel. Da kan man bli mer "bedøvet" og må holde sengen.

 
Kan man spise/drikke etter at man har fått epidural?

Det er forskjellig praksis påulike sykehus. Noen steder får man bare drikke, mens man på andre fødeavdelinger ikke har noen restriksjoner på fødeinntak etter at epiduralen er lagt.

 
Hvilke bivirkninger kan epiduralen gi?

Epidural er en trygg metode for mor og barn. Man opplever svært sjelden alvorlige bivirkninger.

Bivirkninger som kan forekomme:

Alvorlige bivirkninger ser vi omtrent aldri. De står imidlertid beskrevet i litteratur fra hele verden:

Les om andre metoder for smertelindring under fødselen


Relevante artikler