Hva skal man ha med seg til fødeavdelingen?

Opprinnelig skrevet av Sissel Thunes, jordmor. Oppdatert av Kristian Sæthre, lege.


Hva skal den fødende ha med til fødeavdelingen?

Dette skal alltid tas med til fødeavdelingen :


Toalettsaker - klær til mor

På føde-/barselavdelingen får kvinnen det meste av det hun trenger til seg og barnet.

Hva kvinnen ønsker å ha med seg selv, vil være individuelt.

For de fleste er det aktuelt å ha med :


Hva skal tas med til barnet?

Klær og utstyr til stell av barnet er tilgjengelig på avdelingen. Noen ønsker å bruke private klær til den lille. Det er i de fleste tilfeller helt i orden. Man må selvsagt ordne med vask av disse klærne selv.

Noen tar med seg de tingene som barnet skal bruke ved hjemreise.
Det man trenger til hjemreisen er:


Faste medisiner

Dersom kvinnen bruker medisiner, bør disse tas med til fødeavdelingen. Det må alltid opplyses om eventuell medisinbruk. Dette kan få betydning for medikamenter og bedøvelse det kan bli aktuelt å bruke under fødselen.


Musikk

Det er mange som liker å lytte til musikk under fødselen. Undersøkelser viser at musikk både virker avslappende, beroligende og smertelindrende.


Lesestoff

Fødselen kan ta lang tid. Er kvinnen opplagt til å lese, kan det være godt å ha litt lesestoff tilgjengelig. De fleste foretrekker lettleste bøker, tidsskrift eller ukeblader.


Penger og verdisaker

Det anbefales ikke å ta med seg store pengebeløp eller verdisaker. Fødeavdelingen tar ikke ansvar for dette. Man kan eventuelt låse inn verdisaker, men det beste er at det ikke medbringes.


Fotoapparat, videokamera eller andre duppedingser

Ha dette klart i god tid før fødselen. Sjekk batterier og ha gjerne ekstra sett. Sjekk at det er nok plass på f.eks. minnekortene.

Kvinnen bestemmer hva som skal filmes under en fødsel. Før fødselen bør dette være gjennomtenkt og snakket om med den som skal være med under fødselen.
Ikke alle kvinner er innstilt på å bli filmet under selve forløsningen. Dette er noe hun i tilfelle bør formidle til sin ledsager i forkant.
Det kan også være at jordmoren som hjelper til med fødselen har meninger om hvorvidt det skal tas bilde eller video av selve fødselsøyeblikket.
For mange vil det være passende å filme nok til å sette sammen en familievennlig videosnutt. For ettertiden er gjerne mer verdifullt å filme det intime i foreldrenes reaksjon på å ha blitt foreldre, enn det mer medisinsk intime.

"Ønskeliste"

Under fødselen er det viktig at det er god kommunikasjon mellom kvinnen, hennes ledsager og jordmor. Kvinnen og ledsageren hennes skal kunne komme med ønsker, tanker, følelser og spørsmål under hele oppholdet på føde-/barselavdelingen.

Personalet vil være tilgjengelig hele tiden. De vil hjelpe og støtte etter hvert som behov og ønsker melder seg.

Likevel ønsker kvinnen eller hennes ledsager noen ganger å formidle spesielle ønsker eller behov. I slike tilfeller kan de skrive dette ned og ha brevet med til fødeavdelingen.

For noen føles det godt å skrive ned det de går og tenker på. På denne måten kan de forsikre seg om at de får formidlet det de ønsker.


Relevante artikler