Gonoré

Hva er gonoré?

Gonoré er en kjønnssykdom som skyldes en bakterie som kalles 'gonokokk' på norsk. Det latinske navnet er 'Neisseria gonorrhea'.

Antall gonorépasienter har vært fallende de siste årene. Sykdommen ses hyppigst hos unge mellom 15 og 24 år.

Hvordan får man gonoré?

Gonoré smitter ved seksuell kontakt.

Gravide med gonoré kan smitte barnet ved fødselen. Barn som smittes på denne måten kan få en kraftig øyebetennelse. Dette kan medføre blindhet hvis barnet ikke får behandling. Tidligere var medfødt gonoré den vanligste årsaken til blindhet i den vestlige verden. For å forhindre dette, dryppet man øynene på nyfødte med lapis (sølvnitrat). Denne formen for forebygging brukes ikke lenger. Nå behandler man bare hvis det oppstår en betennelse i øyet.

Hva er tegnene på at man er smittet med gonoré?

Omtrent halvdelen av alle kvinner som smittes får ingen symptomer. Hos menn er det ca. 1/3 som ikke får symptomer.

Symptomer hos menn:

Symptomer hos kvinner:

Hos begge kjønn kan man finne infeksjon med gonokokker i svelget. Som regel vil en slik infeksjon være uten symptomer, men noen får feber.

Ved analsex kan man få en gonokokkinfeksjon i endetarmen. En slik infeksjon kan være helt uten symptomer, men den kan også utvikles til en meget smertefull tilstand med blodig puss fra endetarmen.

Hvem har spesielt stor risiko for å få gonoré?

Gode råd:

Hvordan stiller legen diagnosen gonoré?

Bakterien kan påvises ved å undersøke sekretet fra urinrøret i et mikroskop. Bakterien kan også påvises ved å ta prøver med en steril vattpinne fra urinrøret, livmorhalsen, svelget eller endetarmen, og deretter dyrke bakteriene fra denne.

Hvordan behandles gonoré?

Først og fremst er det viktig at både du og din/dine partnere undersøkes og behandles dersom gonorébakterier (gonokokker) påvises.

Gonoré behandles med antibiotika.

Hvordan er prognosen ved gonoré?

Hvis gonoré behandles raskt, vil man ikke se noen ettervirkninger av infeksjonen.

En ubehandlet infeksjon kan derimot spre seg og føre til underlivsbetennelse hos kvinner og betennelse i bitestiklene hos menn.

Hos kvinner kan en slik ubehandlet infeksjon på lengre sikt føre til lukking av egglederne. Dette medfører at det vil være vanskeligere for et befruktet egg å passere ned i livmoren. Dette vil så øke risikoen for at kvinnen blir gravid utenfor livmoren eller blir steril.

Gonoré kan i svært sjeldne tilfeller spres med blodet til hele kroppen. Dette vil medføre leddsmerter, utslett, feber og frostanfall. Ekstremt sjelden kan man se hjernehinnebetennelse og betennelse i hjertet.

Motstandsdyktige gonorébakterier (gonokokker) ses med jevne mellomrom importert fra Afrika eller Asia. Disse kan være vanskelige å behandle.

Etter et opplegg av  Flemming Andersen, lege og Ulla Søderberg, spesialist


Relevante artikler