Soppinfeksjon i underlivet

Av Kathrine Woie, lege

Hva er Candida albicans?

Candida er en sopp. 1/3 av de gravide plages av soppinfeksjon i underlivet. Hyppigheten øker etter graviditetens varighet.


Hvorfor får man soppinfeksjon?

I svangerskapet er det økt produksjon av kvinnelig kjønnshormon (østrogen). Østrogenet påvirker cellene i skjeden til å produsere glykogen, og dette gir grobunn for sopp. Samtidig har gravide en lavere surhetsgrad i skjeden og et forandret antall "snille", normale bakterier. Disse holder vanligvis soppen under kontroll.

Enkelte sykdommer - for eksempel diabetesog immunsvikt - kan disponere for soppinfeksjon.


Hva er symptomene på soppinfeksjon?

Kløe, svie og brenning nedentil er vanlige tegn på soppinfeksjon. Det er også variérende mengder av hvit, tykk utflod som ikke lukter. I tillegg kan det forekomme smertefull vannlating, smertefullt samleie og lett blødende mormunn.

Les mer om betennelse i skjeden.


Hvordan stiller legen diagnosen?

Som oftest stiller legen diagnosen på bakgrunn av sykehistorien og funn ved gynekologisk undersøkelse. En kan også undersøke utfloden fra skjeden i et mikroskop.


Hva kan man gjøre selv?

Dersom man mistenker at man har en soppinfeksjon, kan man prøve imidazolkrem som fås kjøpt reseptfritt på apoteket. Et godt 'kjerringråd' er å smøre skjeden med yoghurt naturell slik at den naturlige bakteriefloraen gjenopprettes.


Hva kan legen gjøre?

Den vanligste behandlingen er imidazolkrem.Ved kraftige tilfeller som stadig gjentar seg, kan det gis samme stoff i tablettform.


Hvordan er prognosen?

Etter endt behandling kommer ofte infeksjonen lett tilbake.

Soppinfeksjon forårsaker ingen alvorlige svangerskapskomplikasjoner.


Relevante artikler