Gravid med søvnvansker

Skrevet av: Bjørn Bjorvatn, dr. med.

Hvorfor har gravide søvnvansker?

I den siste tredjedelen av graviditeten opplever mange at de har vansker med å sove godt. Det kan være problemer med å sovne, å ligge behagelig, ryggsmerter eller forstyrrende drømmer og mareritt. Etter at man har vært trøtt og sovet mer enn man pleier i begynnelsen av graviditeten, skjer det ofte en forandring på grunn av de mange fysiske forandringene som blir tydelige i den siste tredjedelen av graviditeten.

Det er mange faktorer, både fysiske og psykiske, som kan forstyrre søvnen din:

Dette er helt vanlig i en graviditet. Det går selvfølgelig over når du har født. Du kan selv gjøre en del for å få mer behagelige netter.


Hva kan du gjøre?

Hvis du har kramper i leggene kan du presse føttene mot sengegavlen. Hvis sengen ikke har sengegavl må du stå på gulvet på det benet du har krampe i. Kalsiummangel kan forverre leggkrampene, så vær oppmerksom på at du får nok kalsium. Melkeprodukter inneholder mye kalsium. B-vitamin kan også noen ganger hjelpe mot leggkramper.

Andpustenhet eller hjertebank som oppstår på grunn av økt blodvolum og økt arbeid for hjertet, kan lettes ved å opprettholde en normal blodprosent. Hvis du har lav blodprosent, må hjertet arbeide hardere for å transportere nok oksygen ut i kroppen. Sørg for å få nok jern. Du kan også sove med en ekstra pute under hodet. Det letter hjertet å sove på siden. Da unngår du å presse på de store venene som fører blodet tilbake til hjertet.

Tissing om natten blir hyppigere jo lengre du kommer i graviditeten. Dette skyldes at barnet vokser. Jo større det blir, dess mer presser det på blæren. Blæren kan derfor ikke være så full som ellers. Du kan prøve å la være å drikke sent på kvelden. Det kan kanskje hjelpe litt, men du slipper neppe helt unna. Det kan også være bedre å ligge på siden i stedet for på ryggen. Hvis du får vondt eller svie etter at du har tisset, har du kanskje fått en blærebetennelse. I så fall skal du ta med en urinprøve til legen din.

Jo større du blir, dess vanskeligere kan det være å snu seg i sengen. Hvis du har store problemer kan du overveie å kjøpe et vendelaken. Det er et laken som ligger dobbelt over midten av sengen din som et stikklaken. Vendelakenet har to blanke og glatte sider som vender mot hverandre. Når du snur deg glir de to glatte sidene mot hverandre, og det kan lette snuingen en hel del.

Hvis du har vondt i ryggen, er det svært viktig at du plasserer deg godt i sengen. Dette krever at du anskaffer noen flere puter. Bruk de ekstra putene til å ligge så avlastet som mulig. Ha en pute under magen, en mellom beina og en fast pute bak ryggen som støtte.

Det er best å ligge på siden med bøyde knær når du er gravid. Dermed unngår du at barnet presser på de store venene som fører blodet tilbake til hjertet. Det er også bedre for den nedre delen av ryggen å ligge på siden.

Drømmer og mareritt kan være forstyrrende under graviditeten, i og med at mange kvinner plutselig kan huske mer av drømmene sine. Det å være i en tilstand som er så annerledes og så omfattende som en graviditet er, gir underbevisstheten mye mer å arbeide med enn ellers. Det er ofte en hjelp hvis du har noen du kan snakke om drømmene dine med. Det kan ofte gjøre drømmene mer forståelige og kanskje ikke så skremmende.

Hvis du er redd for fødselen, er det en god idé å gå på et svangerskapskurs. Der får du vite hva som skal skje med deg, og du lærer noen øvelser som kan hjelpe deg under fødselen. Dessuten er det muligheter til å stille spørsmål. Det er også lurt å snakke med jordmoren eller legen din hvis du er redd. Nesten alle kvinner tenker i ny og ne på om barnet deres er normalt, og de kan tidvis være redde for det motsatte.


Jeg får ikke sove. Hva skal jeg gjøre?

Det hender at man bare ikke får sove. Dette er ikke farlig så lenge man ikke blir helt utmattet.

 Etter et opplegg av Christel Bech, sykepleier og Vibeke Manniche, barnelege, Ph.D.


Oppdatert av: Kristian Sæthre, lege

Sist oppdatert: 02.05.2007Relevante artikler