Hvilke tegn tyder på graviditet?


Av: Heidi Thornhill, lege

Hvilke tegn tyder på graviditet?

Det første tegnet på at en kvinne er gravid, er uteblitt menstruasjon. Menstruasjonen kan imidlertid også utebli av mange andre årsaker.

Hvis du samtidig har spente, ømme bryster og kvalme, spesielt om morgenen, er det svært sannsynlig at du er gravid.


Hvordan kan du få bekreftet mistanken om graviditet?

Du kangå på apoteket og kjøpe en graviditetstest. Clearblue og AccuTest er eksempler på slike tester. Graviditetstestene regnes for å være meget sikre, også allerede den dagen menstruasjonen har uteblitt.

Du kan også gå til et legekontor med en urinprøve og få foretatt en test, eventuelt også en gynekologisk undersøkelse.


Hvordan beregner man når man skal føde? 

Man beregner lengden på en graviditet ut fra den siste menstruasjonens første dag, selv om befruktningen først skjer ca. fjorten dager senere, på eggløsningstidspunktet. Det vil si at du allerede er inne i tredje graviditetsuke den dagen du blir gravid. En graviditet varer i alt i 40 uker.

Det er ikke så vanskelig å finne ut når manskal føde. Manregner fra den siste menstruasjonens første dag. Hvis dette for eksempel er 1. april, legger mantil en uke. Det gir den 8. april. Deretter trekker du fra tre måneder, og ender med terminen (dagen for forventet fødsel) den 8. januar året etter. For at beregningen skal holde, er betingelsen at manellers har regelmessige menstruasjoner med omtrent fire ukers mellomrom.

Kvinner som slutter å bruke p-piller og blir gravideallerede i løpet av de første to månedene, kan ha etusikkert eggløsningstidspunkt. Mange har ingen eller uregelmessig menstruasjon etter å ha sluttet med p-pillen. Hvis manikke får menstruasjon etter den siste p-pilleblødningen, men likevel blir gravid, er det mulig at det skal legges en uke eller to til terminen, kanskje mer. I en slik situasjon bør man gå til lege ogbli undersøkt.


Kan legen avgjøre om terminen (det beregnede fødselstidspunktet) er korrekt?

Ved en gynekologisk undersøkelse hos legen vil det kunne avgjøres med rimelig sikkerhet hvor langt svangerskapet er kommet, og om beregningen av terminen er korrekt.

Ellers vil man ved en ultralydsundersøkelse kunne bedømme fosterets størrelse med så stor sikkerhet at man kan beregne terminen. Alle gravide får tilbud om rutinemessig ultralydundersøkelse rundt uke 18. Dersom det er meget usikkert når man ble gravid, vil de fleste jordmødre/ leger henvise til en slik ultralyd tidligere i svangerskapet.

Etter et opplegg av Christel Bech, sykepleierog Charlotte Floridon, lege

Oppdatert av: Kristian Sæthre, lege

Sist oppdatert: 2008Relevante artikler