Graviditet utenfor livmoren

Av: Torolf Holst-Larsen, lege

Hva er graviditet utenfor livmoren?

Når det befruktede egget setter seg fast utenfor livmorhulen, snakker man om graviditet utenfor livmoren (ektopisk graviditet). En ektopisk graviditet kan sitte i eggstokkene, i livmorhalsen, i bukhulen eller i egglederen. Sistnevnte er det hyppigst forekommende,

En graviditet utenfor livmoren er aldri levedyktig, og i de fleste tilfeller utvikles det ikke et foster. I ca 70 prosent av tilfellene er det kromosomavvik som er uforenlig med liv. Omtrent halvparten av tilfellene av graviditet utenfor livmoren går til grunne av seg selv. Resten må opereres eller behandles med medikamenter. I verste fall kan en graviditet utenfor livmoren være en livstruende tilstand fordi det kan gi en stor blødning i bukhulen.


Hva er symptomene på graviditet utenfor livmoren?

De vanligste tegn på en graviditet utenfor livmoren er underlivssmerter eller smerter nederst i magen, ofte på den ene siden. Noen har blødning, og de fleste har hatt en uteblitt menstruasjon eller uregelmessige blødninger. Graviditetstesten vil være positiv.

I begynnelsen utvikler en graviditet utenfor livmoren seg som en vanlig graviditet. Det betyr at man ofte vil få de vanlige graviditetssymptomene - for eksempel ømme bryster og kvalme. Noen har ingen symptomer i det hele tatt, og de vet dermed ikke at de er gravide. Blødningen kan være svak eller som en brunlig utflod, men man kan også få en menstruasjonslignende blødning.


Hva kan man gjøre ved mistanke om graviditet utenfor livmoren?

Hvis man er gravid og får ovenstående symptomer, skal man kontakte lege. Ved sterke smerter kan det haste. Ring nummeret for øyeblikkelig hjelp: 113.


Hvorfor blir man gravid utenfor livmoren?

Ved en normal graviditet i livmorhulen transporteres det befruktede egget gjennom egglederen inn til livmorens slimhinne. Der setter det seg fast. Denne transporten foregår ved hjelp av små flimmerhår i egglederen som transporterer egget videre til livmoren med bølgende bevegelser.

De hyppigste risikofaktorer for graviditet utenfor livmoren er:

Egglederen kan som følge av ovenstående være ødelagt og helt eller delvis lukket. Derfor vil ikke det befruktede egget kommer seg inn til livmoren hvor en normal graviditet utvikler seg. Dette ses blant annet etter tidligere operasjon på egglederen eller i nærheten av denne, for eksempel ved en blindtarmsoperasjon. Skader på egglederen forekommer også etter en underlivsbetennelse med chlamydia-bakterien.

Hvis man tidligere har hatt en graviditet utenfor livmoren, er det en økt risiko for å få en ny graviditet i den samme egglederen. Ved infertilitet som ikke skyldes nedsatt sædkvalitet, er det ofte skader på de indre kvinnelige kjønnsorganene. Ved prøverørsmetoden "sprøytes" et eller flere egg opp i kvinnens livmor. Derfor er det økt risiko for at de befruktede eggene setter seg fast utenfor livmorhulen.


Hvordan stiller legen diagnosen?

Graviditetstesten vil alltid være positiv. Ved en gynekologisk undersøkelse vil livmoren ofte være mindre enn man vil forvente i forhold til graviditetslengden. Legen kan av og til merke en øm hevelse der graviditeten sitter. Ved en ultralydsundersøkelse gjennom skjeden vil legen kunne se om graviditeten sitter i livmoren. Hvis det ikke er tegn til svangerskap i livmoren, vil det være mistanke om at graviditeten sitter utenfor. Eventuelt kan det være tale om en tidlig spontanabort. Noen ganger kan legen ved ultralydundersøkelsen se graviditeten utenfor livmoren.

Hvis man har god allmenntilstand og kun har lette underlivssmerter, vil legen ofte observere tilstanden i noen dager. Man vil måle mengden av graviditetshormonet hCG i blodet, som ved normale graviditeter vil fordobles hver tredje dag. Hvis hCG ikke stiger normalt og man har blødning eller vondt i magen, kan det tyde på at graviditeten sitter utenfor livmoren.


Hvordan behandles graviditet utenfor livmoren?

Hvis man har vedvarende underlivssmerter, begynnende blødning i bukhulen eller hvis verdien av graviditetshormonet hCG er unormalt, vil legen som regel foreta en kikkhullsundersøkelse (laparoskopi) for å lokalisere graviditeten og operere den vekk. Dette foregår gjennom tre små snitt på ca. 0,5 til 2 cm, ett snitt i navlen og to snitt i hver side like over symfysen.

I noen tilfeller må man imidlertid foreta "åpen" kirurgisk fjernelse av graviditeten ved et bikinisnitt like over symfysen. Når legen må velge "åpen" kirurgi, skyldes det som regel tekniske vanskeligheter ved kikkhullsundersøkelsen, eller at den indre blødningen i bukhulen er umulig å få under kontroll. Hvis graviditeten sitter i egglederen, kan man ofte bevare den under operasjonen, men av og til er det mest hensiktsmessig å fjerne den.

Ved enkelte sykehus brukes cellegiften methotrexat i behandlingen av svangerskap utenfor livmoren dersom diagnosen er stilt tidlig. Celleveksten i graviditetsproduktet ødelegges og graviditeten går til grunne.

Etter et opplegg av Tom Holte-Larsen, lege, Charlotte Floridon, lege og spesialist Niels Lund


Relevante artikler