Forstoppelse og graviditet


Hva er grunnen?

Mange gravide opplever at de får forstoppelse i større eller mindre grad. Dette kan være svært sjenerende, fordi naturlige tarmfunksjoner er viktig for velværet.

I graviditeten må en tenke mer på matvanene sine enn ellers. Hele fordøyelsen påvirkes nemlig av hormonenes innflytelse på tarmene.


Hva skjer i tarmen?

Under graviditeten produseres flere kvinnelige kjønnshormoner enn ellers. Disse hormonene har til oppgave å sikre at du forblir gravid. De virker også via det autonome nervesystemet, og nedsetter tarmbevegelsenes hastighet og tarmaktiviteten.

For at tarmen skal fungere normalt, er det viktig med nok fiber og væske. Sammen sørger de for å holde tarmen i gang. Under graviditeten er dette svært viktig, ettersom tarmen trenger mer stimulering nå enn ellers.


Hva er tegnene på forstoppelse?

Dette kan være tegn på forstoppelse, men det kan også være tegn på alvorligere lidelser. Derfor er det viktig at legen får beskjed hvis noen av disse symptomene forekommer.


Hva kan du gjøre for å lindre forstoppelsen?

Tre ting er viktige for en god fordøyelse:


Hvilke matvarer er fiberrike?

I følgende matgrupper får du mye fiber. Det er bra å variére inntaket fra de nevnte matvarene i løpet av dagen:

Fiber er viktig for fordøyelsen og hjelper å holde tarmen igang. Fiber stimulerer tarmens bevegelse, oppsuger væske, og hjelper på denne måten med å gi avføringen en passende konsistens. Det er videre også viktig å drikke nok, for mange opplever at de blir harde i maven av å spise mer fiber.

Det er viktig med riktig kosthold under svangerskapet. Nå skal jo kosten også dekke det ufødte barns behov.


Hvor mye skal du drikke og hva skal du drikke?

For å få nok væske skal du drikke ca. tre liter om dagen. Det tilsvarer ca.ti store glass.

For at tarmen skal fungere så godt som mulig, er det nødvendig at avføringen ikke er for hard.. Tarmen vil derfor suge væske ut i tarmens hulrom, inn til fibrene. Hvis kroppen ikke har nok væske kan ikke tarmen trekke ut nok væske. Avføringen blir hard, og fordøyelsen går i stå.

Rikelig med drikke kan gjøre mye for fordøyelsen.


Hvorfor hjelper mosjon på fordøyelsen?

Mosjon hjelper på fordøyelsen, fordi bevegelse stimulerer tarmen. Når du beveger deg "masseres" tarmen slik at den stimuleres til flere tarmbevegelser.

Å gå eller svømme 20-30 minutter tre ganger i uken vil hjelpe på fordøyelsen. Det gjør også at du føler deg vel,og det er en god måte å holde seg i form på til selve fødselen.


Etter et opplegg av Christel Bech, sykepleier


Relevante artikler