Urinveisinfeksjon i svangerskapet

Skrevet av Heidi Thornhill, lege

Hva er urinveisinfeksjon?

Urinveisinfeksjon er en betennelse i urinveiene. Det kan være blærebetennelse (cystitt) eller betennelse helt opp til nyren, såkalt nyrebekkenbetennelse.

Denne infeksjonen hører til de vanligste infeksjonene i svangerskapet og opptil 15 % av gravide kan ha bakterier i urinen uten at å ha noen symptomer (asymptomatiske). 1/3 av disse vil utvikle en urinveisinfeksjon. En blærebetennelse gir økt risko for nyrebekkenbetennelse. Derfor undersøkes urinen på alle gravide ved hver kontroll.

Hvorfor får man urinveisinfeksjon?

Infeksjonene forårsakes av bakterier som lager en betennelse.Bakterien kommer nesten alltid nedenfra og er en tarmbakterie. Derfor kan urinveisinfeksjon oppstå etter samleie.

Sykdommer og anomalier i urinveiene kan disponere for infeksjon, særlig slike som hindrer avløpet av urin. Avløpshinder oppstår også normalt i slutten av svangerskapet hvor den voksende livmoren trykker på urinlederen.


Hva er symptomene på urinveisinfeksjon?

Mange har ingen symptomer på en urinveisinfeksjon, men det oppdages ved kontroll av urinen. De vanligste tegnene på urinveisinfeksjon er sviende og hyppig vannlatning og ofte illeluktende urin.

Om infeksjonen også engasjerernyren (nyrebekkenbetennelse) vil en i tillegg få høy feber, uvelhet, kvalme og smerte over nyrens plass i ryggen.


Hvordan stiller legen diagnosen?

Ved hver svangerskapskontroll tas det en urinprøve. Urinen undersøkes med en urinstix. Om urinstixen er positiv på hvite blodlegemer (leukocytter) undersøkes urinen i mikroskop for å telle konsentrasjonen av bakterier. Urinene sendes også til dyrkning etter bakterier. Det må være en viss mengde bakterier i urinen før det er en urinveisinfeksjon.

Ved nyrebekkenbetennelse undersøker legen hele pasienten i tillegg til urin- og blodprøve. Et viktig tegn på nyrebekkenbetennelse er smerte ved lett slag over nyrens plass i ryggen.


Hva kan man selv gjøre?

Siden samleie kan være en av årsakene tilurinveisinfeksjon er det lurt å tisse rett etter samleie. Ellers er det viktig å ha normal intimhygiene. Effekten av surgjøring av urinen, for eksempel ved å drikke appelsinjuice, er omdiskutert.


Hva kan man selv gjøre?

Ved asymptomatisk blærekatarr gis det en antibiotika-kur på minimum 3 dager etter man har funnet hvilken bakterie det er (fås fra dyrkningsprøven). Ved blærekatarr som gir symptomer startes det med en 3-10 dagers tablett kur med antibiotika umiddelbart.

Ved nyrebekkenbetennelse innlegges pasienten for å få antibiotika intravenøst. Når pasienten er bedre gis antibiotikaen som tabletter. Pasienten skal behandles i minimum 10 dager.


Hvordan er prognosen?

Etter riktig antibiotika-behandling forsvinner urinveisinfeksjonen. Det er viktig at urinen kontrolles igjen etter 2 uker. Videre i svangerskapet tas det urinprøve ved hver svangerskapskontroll som normalt.

Det er viktig å behandle en nyrebekkenbetennelse da dette kan være årsaken til fortidlig fødsel.


Etter et opplegg av Niels Lund, spesiallege og Charlotte Floridon, lege


Relevante artikler