Blødning i slutten av svangerskapet

Skrevet av Heidi Thornhill, lege

Hva kan være årsaken til blødning mot slutten av svangerskapet?

Blødning når som helst i svangerskapet krever undersøkelse hos lege eller jordmor. Det kan skyldes ganske harmløse lidelser i livmorhalsen eller skjeden.

Livmorhalsen kan blø etter samleie, eller det kan blø fordi det er celleforandringer der. Det er ikke farlig for fosteret.

Blod på toalettpapiret etter vannlating kan også være fra urinen, og er altså ikke nødvendigvis fra skjeden. I så tilfelle er årsaken ofte urinveisinfeksjon. Hemorroider er også vanlig hos gravide, og disse kan sprekke og blø kraftig en kort stund.

En kraftig soppinfeksjon i underlivet kan gi blødning. Dette er helt ufarlig.

Blødningen kan også være en såkalt tegningsblødning som viser seg umiddelbart før fødselen begynner. Denne er nærmest som et blodig slim, og kalles også for "slimproppen". De fleste har hatt noe kynnere eller rier før denne blødningen oppstår. En slik blødning er også ufarlig.

Blødningen kan også skyldes alvorlige tilstander, og derfor må alle gravide undersøkes av lege dersom de blør.

Løsning av morkaken (abruptio placenta) er en alvorlig tilstand som kan forårsake blødning. Blødningen kan begynne sparsomt og øke på etterhvert. Magesmerter og en spent, øm livmor er andre tegn på dette.

En annen mulighet er blødning fra en lavtsittende morkake, som til og med kan dekke for utgangen (placenta previa). Vanligvis oppdages lavtsittende morkake ved en rutinemessig ultralydundersøkelse som gjøres rundt uke 18. Disse kvinnene får beskjed om å kontakte fødeavdelingen ved blødning.

Ved begge disse tilstandene er barnet truet av oksygenmangel. Det er derfor viktig å komme seg raskt til fødeavdelingen.


Hva skal mangjøre hvis manfår en blødning mot slutten av graviditeten?

Dersom blødningen er sparsom, bør man ringe fødeavdelingen og diskutere situasjonen med en jordmor. Hun vil avgjøre om man må undersøkes nærmere, og hva slags transport som er nødvendig.

Dersom blødningen er mer uttalt, må nødnummer 113 brukes. Dette er en situasjon som krever umiddelbar undersøkelse, og sykebil vil straks bli sendt til kvinnen. Hun må vente i liggende stilling.


Hva skjer ved innkomst i avdelingen?

Først undersøkes fosterlyden, og det tas en test av fosterlyden i en halv time (CTG) hvis det er tid til det. Dersom denne er fin, er ikke barnet umiddelbart truet. Det vil likevel være nødvendig å overvåke situasjonen nøye de nærmeste timene. Jordmoren måler blodtrykket og pulsen, og legger kanskje inn en venflon for eventuell væsketilførsel. Deretter vil legen vanligvis utføre en gynekologisk undersøkelse for å se hvor det blør fra, samt en ultralydundersøkelse for å se hvor morkaken er festet og hvordan barnet ligger.

Dersom barnets liv er truet på grunn av oksygenmangel, må man gjøre keisersnitt raskt. Bedøvelsesformen avhenger av hvor travelt man har det. Det tar kortest tid å gi full narkose.

Hvis symptomene er mindre uttalte og barnet ikke er truet, eller dersom det er lang tid til termin, må man overvåkes i avdelingen inntil blødningen gir seg.Det finnes ingen behandling for blødning, man må vente til den går over av seg selv.

En blødning er først og fremst signal som ikke må neglisjeres. Ved blødning må man alltid kontakte fødeavdelingen på det sykehuset kvinnen har planlagt å føde på.

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist


Relevante artikler