Tretthet i svangerskapet?

Av Randi Boge, jordmor

Hva er tretthet i svangerskapet?

Mange gravide merker en økt følelse av tretthet som et av de første graviditetssymptomene. De beskriver det som en lammende tretthet, der de sleper seg gjennom dagens gjøremål med ett mål for øye: å få legge seg til å sove når kvelden kommer. Noen gravide kan sove i et par timer midt på dagen og likevel være opptatt av å få komme seg tidlig i seng om kvelden.


Hva er årsaken til den økte trettheten i svangerskapet?

En kjenner ikke det eksakte fysiologiske grunnlaget for denne trettheten, men en antar at den er et resultat av flere ting.

Det skjer en del hormonelle forandringer i kvinnens kropp når hun er gravid. Både skjoldbruskkjertelen og binyrene øker hormonproduksjonen, samtidig som morkaken etter hvertstarter sin hormonproduksjon. Nå skjer skjer det en omfattende endring i kvinnens kropp, og i løpet av 40 ukerutvikles et komplett nytt menneskebarn. Og ikke nok med det: Kvinnen utvikler også et ernæringsorgan, brystet, med en morsmelkproduksjon som dekker barnets behov for alle næringsstoffer i over et halvt år etter at det er født! Det er ikke rart at en slik påkjenning kan gi tretthet i morens kropp.

Mange kvinner er i dag også dobbeltarbeidende, med ansvar for hus og småbarn i tillegg til eget yrkesliv. I en travel hverdag er det lite rom for hvile ogavslapping for den vordende mor.
I siste del av svangerskapet kan bekkenrelaterte smerter  og hyppig vannlating forstyrre nattesøvnen til den gravide. Noen ganger vekkes den gravide av leggkramper.

Andre ganger forstyrres nattesøvnenav at kvinnen ligger og grubler, og i mørket kan frykten for det ukjente som ligger foran lett få overtaket og hindre den gravide i å sovne. Det er med andre ord ulike faktorer som forårsaker den økte trettheten i svangerskapet.


Hva kan den gravide selv gjøre?

Det er viktig å ta vare på seg selv i graviditeten. Det å legge inn hvilepauser i løpet av en travel arbeidsdag er nødvendig, enten man er hjemme eller ute i arbeid. Noen ganger må den gravide rett og slett tillate seg selv å være gravid. Dette innebærer at hun for eksempel må la husarbeidet ligge litt og legge seg ned for å sove eller hvile midt på dagen når anledningen byr seg. Kanskje må enkelte kvinner senke aktivitetsnivået sitt, og i en kortere eller lenger periode gå inn for å ha rolige dager med mindre krav til effektivitet både i arbeid og i fritid. Dette er gjerne en utfordring som setter nye krav til samspillet mellom den gravide og partneren hennes, og mellom den gravide og hennes arbeidsplass.

Den gravide kan gjerne ta disse tingene opp med jordmor/lege ved svangerskapskontrollen for å få individuell veiledning og støtte.

Normalt går trettheten og det økte behovet for søvn over etter fødselen.


Relevante artikler